Kogelwerende vesten door de jaren heen 

Kogelwerende vesten worden veelvoudig gebruikt door verschillende instanties. Het leger, de politie en andere hulpverleners dragen ze met hoge regelmaat. Het dragen van een vest is in veel situaties van levensbelang. Dankzij de inzet van kogelwerende vesten is de drager ervan beter beschermd tegen vuurwapens. Kogelwerende vesten klinken wellicht als een moderne uitvinding, maar niets is minder waar. Deze vesten hebben door de jaren heen vele ontwikkelingen doorgemaakt.

 

Het begin van de kogelwerende vesten

Het kogelwerende vest vond zijn oorsprong in de negentiende eeuw. Geen ijzersterk schild, maar een dik pak katoen vormde in die tijd de bescherming tegen kogels. In Korea werd ontdekt dat een kogel die van 50 meter afstand was afgevuurd, gestopt kon worden door 30 lagen katoen. Deze veilige vesten waren echter zeer onpraktisch. Door de vele lagen stof waren ze zwaar, heet en makkelijk ontvlambaar. Het concept van het kogelwerende vest werd overgenomen door de Amerikanen, die vervolgens verdere ontwikkelingen op het vest doorvoerden. Daardoor lagen er aan het begin van de twintigste eeuw dure kogelwerende vesten van zijde in de winkels.

 

Kogelwerende vesten in oorlogstijden

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vernieuwden de Amerikanen het ontwerp van het kogelwerende vest opnieuw. Er kwam een vest van nikkel, dat de perfecte bescherming bleek te bieden tegen kogels. Het grote nadeel van dit vest was het gewicht. Het vest woog ruim 18 kilogram en beperkte de bewegingsvrijheid. Ook gedurende de Tweede Wereldoorlog waren er geen vesten op de markt die zowel effectief als comfortabel waren. Sommige legers droegen daarom slechts stalen platen op hun borst als bescherming. De evolutie van het kogelwerende vest maakte pas weer een grote groei door tijdens de Vietnamoorlog. Toen werden aluminium en siliconen platen aangebracht op nylon vesten.

 

De introductie van aramide

In de jaren '70 werd het eerste kogelvrije vest van aramide geïntroduceerd. Dit vest was één van de eerste lichte en comfortabele vesten dat de juiste bescherming bood. Aramidevezels vormen vandaag de dag nog het materiaal waaruit een kogelvrij vest bestaat. Aramide is een synthetische vezel die stootvast, slagvast en zeer sterk is. Zo sterk zelfs, dat ook wel wordt gezegd dat aramide 'vijf keer sterker dan staal' is. De andere voordelen van aramide ten opzichte van andere synthetische vezels zijn dat het goed bestand is tegen slijtage en organische oplosmiddelen. Daarnaast is het niet-geleidend, heeft het geen smeltpunt en een zeer lage ontvlambaarheid. Met de ontdekking van aramidevezels vervult het kogelvrije vest eindelijk zijn dienst en zijn dragers optimaal beschermd tegen vuurwapens.