Steek- en kogelwerende vesten

In de alledaagse praktijk krijgen hulpverleners steeds vaker te maken met onveilige situaties. Die situaties ontstaan bijvoorbeeld door de landelijke toename aan geweld tegen hulpverleners en terroristische dreigingen. Hulpverleners moeten te allen tijde veilig hun werk uit kunnen oefenen, ook tijdens een noodtoestand. Daarbij komt een steek-, kogel- en scherfwerend vest van Firstcarecompany goed van pas. Wij leveren steek-, kogel- en scherfwerende vesten aan bijna alle RAV's (regionale ambulancevoorzieningen) in Nederland.

 

Bescherming tegen terrorisme

Steeds meer ambulancediensten en RAV's kiezen ervoor te investeren in beschermende vesten vanwege het verhoogde risico dat hulpverleners tegenwoordig lopen. Het dragen van een TGB-beschermend (terrorismegevolgbestrijding) vest kan levensbepalend zijn. In onveilige situaties zorgt een vest ervoor dat hulpverleners minder risico lopen op ernstige verwondingen. Onze steek- en kogelwerende vesten zijn vervaardigd uit aramidevezels: zeer krachtige synthetische vezels die sterk, stootvast en slagvast zijn. Er wordt gebruik gemaakt van aramide, omdat dit zeer goed bestand is tegen puntbelasting. Zo is de kans op fataal letsel door steek- of kogelinslag zo klein mogelijk.

 

Inslag bij steek- en kogelwerende vesten

Tijdens kogelinslag op een steek- en kogelwerend vest wordt de vrijgekomen energie van de kogelpunt verdeeld over de verschillende lagen aramidevezels in het vest. Ondanks de bescherming die het steek- en kogelwerende vest biedt tegen penetratie van de kogel, komt er toch veel energie vrij op het lichaam onder het vest. De kogel deukt het vest altijd deels in. Deze indeuking wordt de 'indent' genoemd. Belangrijk hierbij is dat een vest dus ook niet kogelvrij, maar kogelwerend is. Volgens de landelijke normering mag de indentfactor bij kogelinslag niet meer dan 44 millimeter bedragen. De steek- en kogelwerende vesten van Firstcarecompany hebben een indentfactor van 18 millimeter. Voor een KR1/SP1-steekwerende certificering mag tijdens de test het paneel van het vest niet dieper dan 7 millimeter worden gepenetreerd (bij energieoverdracht van 24 joule). Tijdens de steekwerende testen van onze steek- en kogelwerende vesten was er 0 millimeter doordringing. Door toepassing van de nieuwste materialen heeft Firstcarecompany de veiligheid van de vesten dus aanzienlijk verhoogd ten opzichte van de landelijke normering. Dit maakt onze vesten uniek en extra veilig.

 

Professioneel beschermd dankzij steek- en kogelwerende vesten

De steek-, kogel- en scherfwerende vesten van Firstcarecompany zijn levensreddend in situaties waarbij een risico bestaat op de toepassing van geweld. Hierbij kan gedacht worden aan steek- en schietincidenten, mishandelingen, inbewaringstellingen en incidenten waarbij mogelijk sprake is van drugs of alcohol. De vesten bieden bescherming tegen handvuurwapens, messen, scherpe voorwerpen, glas(scherven), lichamelijk geweld en impact door stompe voorwerpen. Onze beschermingsvesten voor TGB zijn gecertificeerd volgens NIJ IIIA (kogelwerend) en KR1/SP1 (steekwerend). Met onze beschermende steek- en kogelwerende vesten hebben hulpverleners een hogere overlevingskans bij zwaardere geweldsincidenten. Wij kunnen altijd bij u langskomen voor meer informatie of een demonstratie van onze producten. Heeft u nog vragen over onze steek- en kogelwerende vesten? Neem dan contact op met onze deskundigen.